23 Ağustos 2011 Salı

Haftalık Çalışma 2

15 Ağustos 
Mikro İktisat=Üretim maliyetleri E.Ünsal
Makro İktisat=Ersan Bocutoğlu-Basit KEynesyen Modellere Giriş ve E.Ünsal Para Politikası
16 Ağustos
Mikro İktisat=Üretim Fonksiyonları ve Maliyetleri defter tekrarı
Makro İktisat=Para Politikası
Muhasebe=Ticari Alacaklar+özet 
17 Ağustos
Mikro İktisat=Tam Rekabet Piyasası (Üretim ve Fiyatlandırma giriş)
Makro İktisat=Maliye Politikası-Politika Karması
Muhasebe=Konu tekrarları
19 Ağustos
Mikro İktisat=Mal Piyasasında Üretim ve Fiyatlandırma
Makro İktisat=Toplam Arz-Toplam Talep Modeli
Muhasebe=Diğer Ticari Alacaklar-Stoklara giriş
20 Ağustos
Mikro İktisat=Tam Rekabette Denge ve Etkinlik
Muhasebe=Ticari Mallar hesabının bir kısmı (O.Sevilengül'de bu hesap fazlasıyla ayrıntılı,yüzeysel olarak da tam bilmediğim için biraz zorlanıyorum.Ayrıntılarda boğuluyorum şimdilik ama en yakın zamanda su yüzüne çıkarım:)
21 Ağustos
Mikro İktisat=Monopol Piyasası-Kısa Dönem
Makro İktisat=Alternatif Makro Modeller E.Ünsal
Muhasebe=Ticari Mallar hesabının yine bir kısmı:)
22 Ağustos
Mikro İktisat=Monopol Piyasası-Uzun Dönem
Makro İktisat=Alternatif Makro Modeller E.Ünsal (Bu konu da biraz zormuş :)

23 Ağustos'ta ise kendime izin verdim.:)

        EKLER:
        Bugün almaya karar verdiğim bazı kitaplar var.Tabi alana kadar biraz daha düşünürüm alınca da yazarım tekrar buraya. Kitaplar İhtiyaç Yayıncılık'tan muhasebe konu anlatımı,muhasebe-iktisat-maliye cep kitapları ve muhasebe çıkmış çözümlü soru bankası. Belki kamu hukuku(anayasa ve idare hukuku) ile özel hukuk(borçlar hukuku) cep kitapları. Kitapları internetten toplu şekilde getirtmeyi düşünüyorum.Cep kitaplarını en ucuz 4,80 TL'den buldum, daha ucuzu yok sanırım.Almadan önce mutlaka kitapçıları da dolaşıp fiyatlarını sormam gerekiyor.
       Ayrıca Yüksel Bilgili Ceteris Paribus İktisat Çözümlü Sorular ile yine Yüksel Bilgili İktisat Okulları kitabının alınması gerekiyor.Özellikle iktisat okulları kitabı ısrarla tavsiye ediliyor.
       Kitap meselesinden sonra kurs meselesine gelmek istiyorum.Ben evde çalışarak bu sınavın üstesinden gelebileceğime inanıyorum ama arkadaşlarımın neredeyse çoğu kursa gittikleri için kendimi tuhaf hissediyorum. Maratonda geride kalacak gibi mesela:) Ama olsun ben de böyle mutluyum hiç değilse para vermiyorum.:)
       Çalışma yöntemime gelince kendimi, özellikle makro iktisatta çalıştığım önceki konuları unutmuş gibi hissediyorum.Bayramdan sonra ilk iş bu konuyu ele almak olacak.Heralde geriye dönüp önemli konuları tekrar gözden geçirirsem bu sorunu çözmüm olurum.
       Bugünlük de bu kadar, herkese iyi çalışmalar dilerim esen kalın:))

19 Ağustos 2011 Cuma

Kısa Bilgiler

  1. Türkiye'de KDV 1985 yılında uygulanmaya başlanmıştır.
  2. Beklenmeyen enflasyonun ilk maliyeti gelir dağılımında çarpıklıktır. 
  3. Senyoraj devletin para pasma tekeliyle elde ettiği gelirdir.
  4. Miktar teorisini ilk kez bir para talebi olarak yazan yaklaşım: Cambiridge Yaklaşımı 
  5. Phillips eğrisi ;enflasyonla işsizlik arasındaki ilişkiyi gösterir.
  6. 2011 yılı ilk yarısında Rusya ve Çin ile olan dış ticaret açığımız en büyüktür.
  7. Ticari bankaları MB'ye ödedikleri faiz türü=reeskont
  8. Likidite tuzağındaki bir ekonomide para talep eğrisinin esnekliği sonsuzdur.
  9. Laffer eğrisi ;vergi oranı düştükçe devletin vergi gelirlerinin artacağını gösterir.
  10. Kamu bankalarında yüksek görev zararı stokları varken özel bankaların önemli kur ve faiz riski taşıması,Türkiye ekonomisinin 200i krizleri evresinde yaşanmıştır.
  11. Döviz kurunun yabancı para birimi başına ulusal para miktarı biçiminde tanımlanmasına dolaysız kotasyon denir.
  12. Üretimde zaman zaman meydana gelen dalgalanmaların yarattığı işsizliğe konjoktürel işsizlik denir.
                                                                                        Alıntıdır.. :)

15 Ağustos 2011 Pazartesi

Haftalık Çalışma 1

8 Ağustos
Mikro İktisat=Zeynel Dinler-Tüketici teorisine başlangıç 3,4,5,6. üniteler
Erdal Ünsal'dan çalıştıktan sonra Zeynel Dinler'i okuyarak genel tekrar yaptım ve eksik olan yerleri not aldım.Özellikle çizimlere önem verdim,tekrar için çizimleri bir kağıda not aldım.
Makro İktisat=Ersan Bocutoğlu-Yatırım harcamaları son kısım ve para arzı(tanımı ve belirleyicileri)
Muhasebe=Hazır Değerler ve Menkul kıymetler tekrar yapıldı.
9 Ağustos
Mikro İktisat=Zeynel Dinler-Piyasa Talebi Analizi 7.ünite
Makro İktisat=Ersan Bocutoğlu-Para Talebi-Para Politikası
Muhasebe=Menkul Kıymetler-111 ve 112 nolu hesaplar (Menkul kıymetler hesabı ya baya zor ya da kitap çok ayrıntılı işlediğinden bana zor geliyor.Ama 1-2 gün aynı hesapta takılıp kalmak mantıksızmış, hemen kısa kısa notlar alıp geçmek gerekiyor.Çünkü mantık sonra sonra oturuyor.)
10 Ağustos
Mikro İktisat=Zeynel Dinler-8.ünite:Fiyat dışındaki faktörlerin talebe etkisi
Makro İktisat=Ersan Bocutoğlu-Maliye Politikası 8.ünite
Muhasebe=Menkul kıymetler bitirildi,tekrar yapıldı.Ayrıca Ercan Bayazıtlı'dan menkul kıymetler soruları çözüldü.
11 Ağustos
Mikro İktisat=Genel kısa tekrardan sonra Erdal Ünsal-Üretim teknolojisi ve maliyetler
Makro İktisat=E.Ünsal-Planlanan harcama ve hasıla düzeyi
Muhasebe=Alıcılar hesabından alacak senetlerinin bir kısmı
12 Ağustos
Mikro İktisat=Üretim teknolojisi ve fonksiyonları
Makro İktisat=IS-LM Eğrileri (Bu konuya çok iyi çalışılmalıdır.Çünkü her yerde karşımıza çıkacak:)
Muhasebe=Alacak senetleri
13 Ağustos
Mikro İktisat=Üretim Maliyetleri Erdal Ünsal
Makro İktisat=IS-LM Modeli+Soru (Sorular Erdal Ünsal kitabı ünite sonunda mevcuttur.)
Muhasebe=Şüpheli Ticari Alacaklar

8 Ağustos 2011 Pazartesi

07.08.2011 Çalışması

           Bugün düşündüm de günlük yazılarımı yazıyorum da okuyanlar acaba sıkılıyor mu okurken.Acaba yazılarımı haftalık mı yazsam diyorum..Gün gün çalışmalarımı önemli yerlerle beraber kağıda not ederim.Sonra da tek seferde buraya geçiririm.Bakalım bunu düşünmem gerekiyor:)
           Bugün mikroda iyi bir tekrar yaptım.Ama ünite sonuna gelemedim bir türlü.Çünkü E.Ünsal'ın kitabının ünite sonlarında her zaman konuyla ilgili değişiklik uygulamaların anlatımı var.Bana da bu anlatımların bazıları iktisatta şu aşamadayken biraz zor geliyor.O yüzden aşmada biraz zorlanıyorum. Bitiremediğim bu üniteden sonra üretim teorisine geçilecek.Bu üniteye geçmeden önce de Zeynel Dinler'in kitabını bitirip ve tekrarlarımı yapmam gerekiyor.Bunun da 2 gün süreceğini umuyorum.
          Makroda enflasyon,tüketim harcamlarını tekrar ettim ve yatırım harcamalarına geçtim ama bitiremedim.Bu konu da beni biraz yordu ve muhasebeye geçmeye vakit kalmadı..
          İktisat için de bazı araştırmalar yaptım.Daha doğrusu nasıl çalışılması gerektiğine dair memurlar.net'ten bazı başlıkları okudum.Grafik çizerek çalışmanın çok çok önemli olduğunu anladım ve bugünkü çalışmalarımı grafik çizerek yaptım.Bakıyorum, grafiği anladığımı zannediyorum ama bir gün sonra çizmeye kalkıyorum eksenlerde neler olduğunu unutuyorum.Ayrıca konu çalışmasının bir an önce bitirilip soru çözümüne geçilmesi gerektiğini yazmış arkadaşlar.Ben de elimden geldiğince hızlı ve anlaşılır şekilde bitirmeye çalışıyorum bakalım ne zaman bitirebileceğim iktisadı..:)

7 Ağustos 2011 Pazar

06.08.2011 Çalışması

            Ramazan ayında ders konusunda çok verimsiz olduğumu farkettim.Saatlerden dolayı bir çok şey aksıyor. Yazılarımı da aksatmaya başladım maalesef.Düzenimi oturtamadığım için 2 günlük çalışmamı aynı gün içinde yazıyorum bu sefer.Bir daha böyle olmamasını istiyorum.Başarabilirim inşallah:)
            Bugünlük çalışmama gelince mikro iktisat için ikame ve gelir etkilerinde Hicks ve Slutsky yaklaşımlarını çalıştım.Bunları anladım da..
            Makroda Ersan Bocutoğlu'ndan tüketim harcamaları konusunu bitirdim, belirleyicilerinin neler olduğunu çalıştım.Erdal Ünsal'la beraber yürütüyorum bu kitabı.Bazı konular Ünsal'da olmadığından ve daha iyi anlamak açısından Bocutoğlu'ndan çalışıyorum şimdilik.
            Muhasebede ise hem tekrar yaptım hem de menkul kıymetlerden hisse senetlerini bitirdim.Tahvil, bonolar hesaplarına geçtim, ama bu hesaplar beni biraz zorluyor,başarabilirim sanırım:)
            Tarihte ise bir süre çalışmalarıma ara verdim.Bunun sebebi ise hem ramazanda zamanın yetmemesi hem de tarihe biraz erken başladığımı farketmem.Tabi çalışmalara başlayana kadar tekrarlarımı da ihmal etmemem gerekiyor.

6 Ağustos 2011 Cumartesi

05.08.2011 Çalışması

               Selamlar, iki gün bazı meselelerden dolayı çalışamadım.Çalışamadığım için de yazmamın bir anlamı yok diye düşündüm.Ama bugün çalışmalarıma tekrar başladım.Şunu belirtmeliyim ki 2 gün bile insanın dersten soğumasına sebep olabiliyormuş.
          Her neyse geçelim bugünkü çalışmama.Ramazan ayı dolayısıyla dersler biraz eksik kalıyor.Soğumadan dolayı da mikro iktisattan fazla bir şey yapamadım yarın telafi ederek çalıştığım konuyu yazarım artık.
          Makro iktisatta da Ersan Bocutoğlu'ndan enflasyon konusunu okudum, daha sonra Erdal Ünsal'dan tamamlamalar da yapacağım. 
          Muhasebeye gelince bu ders beni biraz zorluyor,insanın hiç bilmediği konuları sadece kitaptan çalışması da zor oluyor ama zaman geçtikçe anlamaya başlıyorsun ve eline aldığın taşlar yavaş yavaş yerine oturuyor.Beni zorluyor ama muhasebeye çalışmayı seviyorum galiba:) Bazı yerlerde sorularım olmuyor değil.Çünkü bir sürü gider hesabı var, birbirine benzeyen bir sürü hesap var.Herhalde bu da zamanla örnek çözerek oturacak,bakalım bekliyorum o günü sabırsızlıkla.. 
          Tarihe de maalesef çalışamadım vakit kalmadığı için..Yarın görüşmek üzere,yarın güzel bir çalışmayla döneceğim inşallah:)

2 Ağustos 2011 Salı

02.08.2011 Çalışması

     Saat 10 buçukta mikro iktisattan başlayarak ramazan ayı düzenimi oturtmaya çalıştım.Çalışmalarım da başarılı geçti. Mikrodan Farksızlık eğrileri-Tüketici dengesinin değişmesinin gelir ve ikame etkilerine kadar çalıştım. Konu biraz uzun olduğu için ve bu kısımdan sonrası da biraz zor olduğu için devam etmedim. Çalışıyorum madem verimli çalışayım diye:) Makroya gelince Ersan Bocutoğlu'ndan istihdam ve işsizliğe baktım.Bu konuyu Erdal Ünsal'a göre daha açıklayıcı ve ayrıntılı işlemiş, daha anlaşılır.
    Tarihten de Osmanlı Devleti'nde kültür ve medeniyeti okudum biraz.Bu konu beni oyalayacak gibi görünüyor, bakalım..

01.08.2011 Çalışması

      Bugünü planlarımda anlattığım gibi geçirdim.Yani sayılır..Uyku düzenimin değişmesinden dolayı baş ağrısı ile uyandım ve bu da benim derse geç başlamama neden oldu.Çalışabildiğim sadece mikro ve makro tekrarlarıydı. Tekrar yapmam çok iyi oldu ama dün yazdığım planlarımı bugün tekrar değiştirdim.Çünkü akşam oturup uykun gelirken çalışmak biraz zor oluyor.Yine sabah 10 gibi kalkıp aynı planımı uygulamaya karar verdim. Gördüm ki böylesi daha verimliymiş.:)

1 Ağustos 2011 Pazartesi

31.07.2011 Çalışması

     Selamlar, pazar günü olan bu günü kendime tatil ilan ederek çalışmadım. Ayrıca ramazan ayının gelmesinden dolayı yeni bir program yapmak durumundayım.Bu programa ise akşam başladım.Saat 10 buçukta çalışmaya başlayıp 2 buçukta bitirdim.Böylece uyumaya sahurdan sonra başlayıp öğlen 12'ye kadar devam edecektim..Böyle yapmamın amacı da derse oruçken daha fazla ve verimli çalışabilmek.1 ay boyunca bu programı devam ettirmeliyim.Yoksa dersten kopmak da an meselesi olabilir.
      Akşamki çalışmama gelince muhasebeden başladım ve ilk defa muhasebeye bu kadar düzgün çalışabildim.Konu olarak da bankalar hesabını,verilen çekler ve ödeme emirleri hesabını,diğer hazır değerleri bitirdim.Menkul kıymetlere de giriş yaptım.Ama bu konuda anlamadığım bir nokta var.O da işletme tahvil alımı yaptığı zaman bunu nasıl kaydettiği..Bu nokta diğer hazır değerleri çalışırken takıldı kafama.Bakalım cevabını bulabilecekmiyim.:) Biraz da Osmanlı Devleti'nde Kültür ve Uygarlık konusunu okudum.İlk günden yeterli diye düşünerek bıraktım.Bu arada gece çalışmanın ilk 1-2 saati çok verimli geçiyor,benden söylemesi;)